Hamilelik


Hamilelik Belirtileri
1. Kanama 
Hamileliğin 10 haftalık dönemi kanamanın nispeten sık meydana geldiği bir süreçtir. Bebeğini sağlıklı doğurmuş annelere sorduğumuzda yaklaşık % 25 ‘i az veya çok miktarda kanamalı bir dönem geçirdiğini söylemektedirler. Bebeğiniz henüz ana rahmine düştüğü ve anne adayında adet gecikmesi bile olmayan bir dönemde lekelenme tarzında oluşan kanamalar rahim içine yerleşme esnasında rahimdeki yerleşme alanında kılcal bir damar çatlaması sonucu oluşan kanamalardır. Bunu adet gecikmesi gebelik takip ettiğinizde bunu gebelik teşhisi olur. 


Hamilelikte bazı kadınlar için gebeliğin en erken belirtileri çok hafif vajinal kanamadır. Döllenmenin ardından yaklaşık 9 ila 19 gün sonra oluşan ve kısa süren bu kanamaya yerleşme kanaması da deniliyor. Gebelikte döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleşmesi sonucu oluşur. Yerleşme kanaması çoğunlukla adet dönemine denk geldiği için adet kanamasıyla karıştırılabilir ancak adet dönemi kanamasına kıyasla çok daha hafif ve beneklenme şeklinde, adet döngüsündeki değişim veya düzensizliklerin çeşitli sağlık sorunlarına işaret edebileceğini unutmayın.

2. Kasıklarda Ağrı – Şişlik –Sertleşme – Batma 
Erken gebelik belirtilerinden biride kasıklarda ağrı, şişlik ve sertleşmedir. Şüpheleriniz varsa, mutlaka gebelik testi yapmalısınız. Doğum kontrolü olmadan yapılan ilişkiler sonrası bayanların gebe olduklarından en çok şüphelerden bir diğer belirti de kasık ağrılarıdır. Ani hareketler yaptığınızda, bu süreçte keskin ve tek taraflı kasık ağrıları meydana gelebilir. Bu ağrılar, genellikle rahmi yerinde tutan bağların gerilmesi ile meydana gelir. Hamile anne adaylarının büyük bir kısmı kasık veya kramp ağrıları görülmektedir. Tıpkı koku hassasiyeti, mide bulantısı kadar yaygın bir hamilelik belirtisi olan kasık ağrıları görülmediği durumlarda bile, hamile olduğunuzu anladığınız günden itibaren ağır ve ani hareketlerden uzak durmalısınız. Gebelik belirtileri arasında artan vücut ısısı, vajinada renk değişikliği, tansiyon düşmesi, fazla uyuma isteği gibi belirtiler de vardır ancak bu belirtiler, hamilelik olmadan da görülebileceğinden, en yaygın belirtiler adet gecikmesi, koku hassasiyeti, kusma ve durup dururken başlayan kasık ağrılarıdır. 


Hamile kalınmasından itibaren birkaç gün içerisinde döllenmiş yumurta rahim duvarına tutunur. Gebeliğin ilk belirtilerinden olan beneklenme ve kas kasılmalarının oluşmasına neden olur. Beneklenme ve kas kasılmaları yumurta döllendikten sonraki 5 – 12 gün içerisinde vücudun her yerinde gerçekleşebilir. Kas kasılmaları adet döneminde meydana gelen kramplarla, vajinal kanama da âdetin başlangıcı ile kolayca karıştırılabilir. Adet başlangıcı, adet düzeninde değişiklik, kullanılan doğum kontrol hapının değiştirilmesi, enfeksiyon veya cinsel ilişki kökenli aşınma gibi daha farklı durumlar da bu belirtilere neden olabilir. Gebeliğin ilk belirtisi, beklenen adet günün gecikmesi olarak gösterilebilir. Bununla beraber, hamile olduğunuzu gösteren bazı diğer belirtiler de bulunmaktadır. Ancak bunların hiç biri, hamile olduğunuzu anlamanız için yeterli değildir.
3. Aşermek 


Hamilelikte Aşerme: Erken hamileliğin normal belirtilerinden olan aşerme normal gıda maddelerinin dışında başka maddelere karşı da gelişebilir. Bunlar , turşu, kil, kiremit tozu, toprak, limon tuzu, nişasta, un, kabartma tozu, ve buna benzer gıda maddeleri olabilir. Bu isteklere bulantı ve kusma eşlik edebilir. Hamilelikte bir besin maddesini yeme ihtiyacı hisseden ya da besin dışında bir maddeyi yeme ihtiyacı hisseden gebe kadınların bu durumu doktoruna bildirmesi gerekir. Bu durum beslenme bozukluğunun ya da kansızlığın belirtisi olabilir. 


Hamilelikte Aşerme Belirtileri Ne Zaman Başlar: Gebelikte belirtiler genellikle hamileliğin ilk üç ayında görülebilir. 5 -14 haftalarda görülen aşerme, bulantı ve kusma gibi klinik belirtiler verir. Bu belirtiler kişinin bünyesine ve beslenme şekline göre farklılık gösterebilir. Aşerme belirtileri genellikle 4 – 5. aydan itibaren kesilmeye başlar. Çok nadir olarak 6. aya kadar uzayabilir. Aşermek bir sorun olarak algılanmamalıdır. Bu durum bebeği koruyacak olan fizyolojik bir kalkandır. Araştırmalar normal koşullarda devam eden aşermenin, bebek için faydalı olduğunu göstermiştir. Yoğun yaşandığında, vücutta vitamin, tuz ve sıvıların eksilmesine dengelerin bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekir.


4. Adet Gecikmesi 
Hamileliğin en önemli habercisi adet gecikmesi olsa da bazı erken belirtiler adet gecikmesinden önce bile hamileliğe işaret edebilir. En erken hamilelik belirtilerinin en başında adet tarihinde gecikme vardır. Beklenilen adet kanaması beklenilen tarihte gelmediği zaman gebelikten şüphelenebilinir. Ancak her adet gecikmesi gebelik olduğu anlamını taşımaz. Kullanılan ilaçlar, iklim değişiklikleri, hormonal hastalıklar ve stres de adet gecikmesine neden olabilir. Unutulmaması gereken bu belirtilerin kadından kadına hatta hamilelikten hamileliğe değişiklik gösterdiğidir. Bazı kadınlar, hamileliğin daha geç dönemlerine kadar hiçbir belirti yaşamayabilir veya yaşadığı belirtileri adet dönemi öncesi belirtilerle karıştırabilir.
Adet Görememe, hamilelikte en belirgin ve kadınları test yaptırmaya iten belirti adet görmemektir. Ama her görülmeyen adet hamilelik kaynaklı değildir. Ayrıca her hamilelik de adet kesilmeyebilir. Kadınlar gebelik sırasında kanamalarla karşılaşabilir. Eğer hamilelik şüphesi yoğun ise hemen doktorunuza kanamanın sorun çıkarıp çıkartmayacağını sorabilirsiniz. Örneğin: kanama ne zaman acil bir durumun işareti midir? gibi. Birçok nedenden dolayı adet görmeyebilirsiniz. Aşırı kilo değişimi, hormonal problemler, halsizlik, stres veya tansiyon âdeti etkileyebilir. Bazı kadınlar doğum kontrol haplarını bırakınca da adet görmeyebilirler. Eğer âdetiniz geciktiyse ve hamile olma ihtimaliniz varsa, bir test yaptırmanız yerinde olur.

5. Göğüslerde Ağrı – Büyüme – Hassasiyet 

Gebelik belirtileri içinde ilk görülendir. Bazen daha adet günü geçmeden şikâyete sebep olabilmektedir. Şişkinlik, gerginlik ve ağrı görülebilir. Bu bulgular adet öncesi gerginlik sendromunda da ortaya çıkabilecek belirtilerdir. Erken gebelik belirtilerinin en çok rastlanan belirtisi göğüslerde oluşan hassasiyettir. Göğüslerde şişlik, büyüme, karıncalanma ve hassasiyet görülebilir. Spor yaparken, oturup kalkarken, giyinip soyunurken hassasiyetin farkına varılır. Ancak göğüslerdeki hassasiyet adet olmaya yakın günlerde de adet belirtisi olarak karşımıza çıkabileceği için gebelik söz konusu olmayabilir. 
Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde görülür. Meme uçlarında koyulaşmanın yanı sıra, göbek çevresi, koltuk altı gibi bölgelerde deri renginde koyulaşma, yüzde lekelerin oluşması. 
Göğüslerdeki değişiklikler de erken oluşan belirtilerin en yaygın olanlarındandır. Gebe kaldığınızda, vücudunuzdaki hormonlar hızlı bir değişim içine girer. Bu da göğüslerinizin bir kaç hafta içerisinde büyümesine, hassaslaşmasına ve gıdıklanma hissinin oluşmasına yol açar. Göğüs uçları etrafındaki alanın rengi koyulaşa bilir. Göğüslerdeki değişikliklere neden olan tek şey gebelik değildir. Hamileliğe bağlı olmayan bir hormonal dengesizlik de bu değişikliklerin sorumlusu olabilir. Ayrıca değiştirilen doğum kontrol haplarının ve adet başlangıcının da bu etkileri gösterdiği görülmüştür. Eğer göğüslerdeki değişiklikler hamilelikten kaynaklanıyorsa, vücudunuzdaki yeni hormon dengesine alışmanız birkaç hafta sürebilir. Birkaç hafta sonrasında yeni durumunuza alıştığınızda eskisi kadar rahatsızlık hissetmediğinizi fark edeceksiniz.


6. Yorgunluk 
Hamilelik öncesine kıyasla çoğu kadın kendini daha yorgun hisseder. Bu, bir hamilelik hormonu olan Progesteron’un yükselmesi nedeninden kaynaklanır. Gebe kaldığınızda vücudunuzun iş yükü artar; metabolizmanız, hem sizi hem de bebeğinizin gelişimini destekleyebilmek için hızlanır. Dolayısıyla kendinizi normalde daha halsiz ve yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca gebelik döneminde progesteron adı verilen hormon daha fazla salgılanır ve bu hormon yatıştırıcı etkisi nedeniyle yorgunluğu artırır. Bu nedenle halsizlik, yorgunluk ve normalden fazla uyuma ihtiyacı gebeliğin en yaygın erken belirtileri arasındadır. Sabah yataktan çıkamama, akşam erkenden uyuma, Gün içinde sürekli ve aşırı yorulma gibi belirtiler erken gebelik belirtileri arasındadır. İklime bağlı değişikliklerde ve Depresyon da da bu belirti görülebilir. Eğer hamile olduğunuzdan eminseniz, yorgunluk belirtilerini dikkate alıp bol bol dinlenmeniz gereklidir. Gebelik kaynaklı olmayan bitkinlik stresten, fiziksel yorgunluktan, depresyondan veya herhangi bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. örneğin Kan şekeri ve tansiyon düşüklüğü veya kan üretiminin artması da aynı hissi verebilir. Eğer yorgunluğunuz gebelikten kaynaklanıyorsa üstüne basa basa sizlere tavsiyemiz bol bol dinlenin ve protein ağırlıklı besinler tüketin.

7. Sık idrara Çıkma – Sık tuvalete çıkma

Diğer bir önemli belirti de tuvalete çıkma sıklığında oluşan artıştır. İş arkadaşlarınızın veya çevrenizdeki kimselerin gözüne de çarpacak kadar artabilir bu sıklık. Bunu ifade etmek istemezdik ama bu durum bazen dokuz ay boyunca devam edebiliyor. Erken gebelik belirtileri idrarınız koyu veya idrarınız koyu sarı ise sizde gebelik belirtileri olabilir. 
Gebeliğin oluşmasından bir hafta sonra bile sık tuvalete çıktığınızı fark edebilirsiniz. Geceleri normalinden daha çok uyanıp idrara çıkmaya başlayabilirsiniz. Bazı anne adaylarında kabızlık da görülebilir.
Mesanede duyarlılık artışı hamileliğin ilk başlangıcında büyüyen uterus mesaneye baskı yapar duyarlılığı arttırır. Sık idrara çıkılır. Bu belirti gebeliğin 2. trimester döneminde azalır. 3. trimester zamanı fetal baş pelvise inince yeniden başlar. 
Hamilelikte rahminizde büyüme görülür bu da idrar torbasına baskı yapar. Bunun sonucunda sık idrara çıkılır. Ayaklarınızı üşütmüşseniz, sistit olmuşsanız ya da çok fazla sıvı tükettiyseniz de idrara sık çıkabilirsiniz.
Birçok kadın, hamilelikten dolayı sık idrara çıkmakta. Fakat çok sık idrara çıkmanın başka nedenleri de olabilir. İdrar yolu iltihapları, şeker hastalığı, aşırı idrar sökücü kullanımı, vd. Eğer gebeyseniz sık idrara çıkmanızın nedeni hormon seviyelerinizin yükselmesidir. – Gebelikte sık idrara çıkma önemli belirtidir. WC çıkma sıklığında oluşan artıştır. Aileniz veya çevrenizdeki kimselerin gözüne de çarpacak kadar artabilir. Bu sıklık bazen dokuz ay boyunca devam edebiliyor.

8. Mide Bulantısı – Yanması – Ekşimesi – Mide Ekşimesi, Kabızlık
Bu sorunun nedeni uterusun şişmeye başlayıp mideye baskı yapmasıdır. Aynı zamanda vücudunuzda artan hormon seviyeleri de hazmı yavaşlatabilir. Bu aşamada doktor gözetiminde ek vitaminler almanız gelişmekte olan bebeğiniz için faydalı olabilmektedir. Yine kısa aralıklara sıklıkla yiyecek yemeniz de bu problemlerin azalmasına katkıda bulunabilir.
Çoğu kadın için hamileliğin ilk belirtilerinden biri mide bulantısı ve kusmadır. Hormon seviyelerinin değişmesi nedeniyle oluşan bu durum ‘sabah bulantıları’ olarak bilinmesine rağmen günün herhangi bir saatinde oluşabilir. Bazı anne adayları kokulara karşı aşırı hassasiyet yaşarlar. Önceden rahatsız olmadığınız bir koku, midenizin bulanmasına neden olabilir. 
Mide yanması nedeni, mide asidinin mideden yemek borusuna geçmesi ve burayı tahriş etmesiyle meydana gelir. Gebeliğe bağlı genel düz kas gevşemesinin mide-yemek borusu arasındaki sfinkteri “kapağı” zayıflatması temel nedendir. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde büyüyen rahimin mideye baskı yapması da yakınmaları artırır. Yatar durumda şikayetler daha belirgin hale gelir. Tavsiyemiz: İlaç tedavisine geçmeden önce sizin yapabilecekleriniz, midenizi fazla doldurmamaya özen göstermek, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak, yemekten sonra en az bir saat uzanmamak ve yatar konumdayken başınızı ve göğüs kafesinizi mide seviyesinden yukarıda tutmak için ek yastık kullanmaktır.


9. Baş Dönmesi – Bayılma 
Erken gebelik belirtileri baş dönmesi hissi veya baş dönmesiyle birlikte bayılmadır. Bir müddet ayakta durduktan hemen ardından, market alışverişinde kuyrukta beklerken, oturup da ansızın ayağa kalktığınızda baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Bu durum uterusun şişip bacaklarınızdaki damarlara baskı yapmasından kaynaklı olarak tansiyon düşmesi neticesi ortaya çıkan bir durumdur. 
Gebelik kan damarlarının genişlemesine neden olduğu için tansiyonunuz düşebilir. Uzun süre ayakta durmanız gerektiğinde veya bir süre oturduktan sonra aniden ayağa kalktığınızda baş dönmesi yaşaya bilirsiniz.
Hamilelikte baş dönmesi yorgunluk ve bulantının yanında kan basıncının ani düşmesi ile meydana gelen baş dönmesi de olabilir. Mesela ani kalkma ile… Gebelikte uykusuzluk gibi şikayetler artabilir. Kan dolaşımını uyarmak için kendinizi yormadan hareket ve spor yapın. Hareket ve spor yapmak için ilk önce doktorunuza bu konuda mutlaka danışın 
Hamileliğin ilk haftalarında anne adaylarında baş dönmesine çok sık rastlansa da yapılan araştırmaların sonucunda birçok kadın bu belirtiyi hiç yaşamadan hamilelik geçiriyor. Hamilelikte baş dönmesi yaşanmasının sebebi, rahmin yaptığı baskı sonucu yeterli miktarda kan pompalamamasından kaynaklıdır.
10. İştahsızlık – İştah Artması

Gebeliğin diğer bir işareti de kadın adaylarımızın iştahında oluşan açılmadır. Aşerme durumu da oluşup mevsimsiz meyve veya sebzeleri yiyecek isteyebilirler. Diğer taraftan bunun tersi olarak bazı kadın adaylarımız da çok sevdiği yiyeceklere karşı tiksinme ve iğrenme yaşayabilirler. 
Gebelikte iştahın artması genel olarak anne adayının yaşadığı bir diğer erken belirtidir. Sürekli aç olduğunuzu hissedebilir veya bazı yiyecekleri aşere de bilirsiniz. Örneğin, mevsiminde olmayan bir meyve veya sebzeyi çok canınız çekebilir. Bazı hamileler ise tam tersi bir durum yaşayabilir; önceden sevdiğiniz yiyeceklerden tiksinmeye veya iğrenmeye başlayabilirsiniz.
Gebelik belirtilerinde iştah açılması veya bazı anne adaylarında yiyeceklerden tiksinme gibi durumlar söz konusu olabilir. Aşerme dönemine geçilmesiyle, mevsimsiz yiyecek isteme başlayabilir ya da normal zamanda tüketmekten keyif aldığı yiyeceklerden tiksinebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder